Присаждане чрез прилепване

Друг вариант за присаждане е страничното прилепване, което се практикува най-вече при кактусите с тънки издън ки, напр. Wilcoxia (Echinocereus) poselgeri и Aporocactus. То зи метод е подходящ и за ви сящите кактуси (като Hildewintera aureispina).


Начин на работа

Подложката и калемът се отрязват под ъгъл 45 градуса. След това калемът се поста вя върху подложката така, че проводящите линии да се при покриват максимално. За фиксиране на калема се из ползуват здрави бодли, които не се махат след това, а се растват с растението. Въз можно е да се направи допъл нително фиксиране с щипки или калемът да се обвие с лико до окончателното срас тване.

Подходящи за подложки са Trichocereus, Cereus, Selenicere-us, Opuntia и други.

Присаждане в процепи

Този метод е особено прило жим за Schlumbergera и други подобни видове. Подходящи за подложки са Pereskiopsis и Selenicereus.

Начин на работа

След водоравното срязване на младото връхче на издън ката в подложката отгоре на долу се прави тясна клино видна цепка, дълбока 1 см. Клинът не се вади още, за да не изсъхне срезът. След това се взима пресен сегмент от Schlumbergera, подсечен от двете страни с остро ножче за бръснене и след изважда нето на клина се поставя в цепнатината.

За успеха на този начин на присаждане е важно открити те проводящи снопчета да се допират сигурно, фиксира с чист бодил от кактус или с щипка за дрехи така, че кале мът да не изпадне.