Присаждане на поници

Пониците много често се при саждат, тъй като по този на чин е възможно само за ня колко години да се оформи значителна сбирка от редки или дори трудни за култиви ране кактуси.

Присаждането на поници е много просто.
Ляво: Присажда се върху колонна подложка. Върхът се отрязва и прясно отрязаният калем се поставя така, че проводящите снопчета да се кръстосат.
Дясно: Притискане със стъкло.

Начин на работа
Използуват се поници с дъл жина 3 до 10 мм, които лесно се присаждат върху добре раз вити подложки. С неупотре бявано ножче за бръснене внимателно с едно движение се отрязва долната третина на поника. Трябва да се знае, че пониците са много меки и лесно се мачкат.

Отделената горна част се поставя върху подготвената (по описания по-горе начин) подложка. Калемът се измес тва от центъра така, че ясно видимите проводящи снопче та да се пресичат сигурно. Прикрепването или поставя нето на тежести при твърде малки поници е излишно, тъй като лепкавият растите лен сок придържа двете части една към друга. По-сигур но е да се притиснат леко отгоре с помощта на кламер или подходящо приспособле ние.

За присаждането на поници би трябвало да се използуват сутрешните часове. Отначало прясно присаденото растение се предпазва от силно слън чево нагряване. Отрязаните повърхности не трябва да се напръскват.