Отглеждане на Астрофитум

Осветление. Астрофитумите се нуждаят от ярка светлина, но от жаркото обедно слънце трябва да се засенчват. През лятото се изваждат на открито, първоначално на шарена сянка и постепенно се приучават към слънчевата светлина, за да не се получи пригор по стъблата им.

Температура. През зимата растенията изпадат в период на покой, като температурата постепенно се понижава до 10-12 градуса, а според някои автори и до 0 градуса.
Поливане. По време на вегетационния период, от пролетта до есента, астрофитумите се поливат веднъж на около две-три седмици, в зависимост от температурата, за предпочитане вечер, тъй като през деня кактусите са в покой и жизнените им процеси са най-активни през нощта. Признак на евентуално засушаване на растенията е загубата на тургор и лекото сбръчкване на стъблото. По-лошият вариант е преовлажнението на почвата, което неминуемо води до гибелта на астрофитума. Загният ли веднъж корените, те не могат да бъдат възстановени и растенията загиват. Препоръчително е също поливането да се извършва отдолу, за да се избегне задържането на вода около стъблото и загниването му. От края на есента до началото на пролетта растенията изобщо не се поливат.

Пресаждане. Пресаждат се при необходимост, през пролетта преди началото на вегетацията в почвена смес, състояща се от широколистна листовка, градинска почва и едър пясък в съотношение 1:1:1. Растения над 10 години се пресаждат веднъж на 4-5 години. След пресаждането се изчаква една седмица и тогава се поливат. Киселинността на почвената смеска е много важна за астрофитумите. Те изискват РН около 6,5, т.е. почти неутрална или леко варовита почва.

Подхранване. Астрофитумите се подхранват от пролетта до есента, веднъж месечно с разтвор на минерални торове, предназначени за кактуси.