Плоско присаждане на кактуси - Начин на работа

Подложката се отрязва водоравно с едно минаване на ножа на около 2-3 см под върха на издънката. Тъканта не трябва да е втвърдена. Много важно е ножът да бъде изключително чист и много остър, за да не смачка младата чувствителна тъкан. Ръбовете на подложката се скосяват леко в посока от средата към външния край. След това предвиденият калем се отрязва също водорав но и, ако е необходимо, се скосява леко, както подложката, за да се подкрепи силата на натиска върху повърхността. По този начин се скосяват само калемите от едри екземпляри. Двете отрязани повърхности не трябва да изсъхват или да се замърсяват, затова трябва да се работи бързо. След всяко рязане ножът се почиства с чиста кърпа напоена в спирт.

След като с ножа се отреже още едно тънко парче от подложката, калемът се поставя върху подложката така, че проводящите снопчета да се пресичат точно. Чрез леко заъртане и плъзгане върху под ложката се изгонват евенту­алните мехурчета въздух между двете отрязани повърхности.

Калемът се фиксира в това положение. Над него се опъват кръстосани два тънки ластика и се изтеглят под саксията, за да осигурят необходимия натиск, без да смачкват поника. Също така на два конеца, кръстосани над кале ма, може да се окачат четири
малки тежести (например винтове).

Присадката се оставя на топло и светло място, но не под пряко слънце. Тя не бива да се напръсква с вода, но субстратът на подложката трябва да е влажен.
След около две седмици ластиците или тежестите внимателно се отстраняват. Ако за три до четири седмици калемът порасне, това е доказателство за успешното присаждане.