Пръст за кактуси

Правилното съотношение на смесване на идеалния субстрат за кактуси често се пази в пълна тайна. Така се получава голяма несигурност у мнозина недостатъчно опитни любители на кактуси, които придават решаващо значение на специалния състав на пръстта. Разбира се съставът на пръстта е съществено важен за доброто виреене на кактусите. Но тъй като редица други фактори играят не по-малко важна роля, ще се спрем поподробно на темата.

Основни изисквания към субстрата
Добрата пръст за кактуси се състои от определена смес, в която положителните критерии на отделните съставки на субстрата се отразяват благоприятно на цялата смес. Към най-важните условия, които трябва да се изпълнят, спадат следните критерии: из-ползуваната смес трябва да бъде рохкава, тя трябва да има високо съдържание на порьозни съставки и подходяща стойност на рН. Трябва да имате предвид, че тук може да се посочат само ориентировъчни стойности, тъй като за всеки кактус и всяко място би трябвало да се приготвя специална смес. Това би било излишен разход и труд, тъй като кактусите и другите сукуленти имат определена способност на приспособяване. Най-благоприятната стойност на рН за почти всички видове се движи между 5,0 и 6,5.

Собствена субстратна смес
Продаваната в магазините пръст за кактуси не заслужа ва това определение, тъй като тя обикновено има твърде ви соко съдържание на органична субстанция и не отговаря на желанията на кактусите. Затова пък всяка продавана готова пръст за кактуси може с успех да се използува за приготвяне на субстратна смес. Добрата субстратна смес съдържа също зърнест кварцов пясък и изветряла първична порода, като например гранит и надробена лава. Повечето видове пръст за кактуси имат сравнително високо съдържа ние на пемза, която е не само лека и порьозна, но може да задържа доста влага. Добавя се също различна по състав глина. За рохкавост към субстрата може да се прибави и глинест гранулат, глинени чирепи или дори парчета глинест гранулат. Всъщност ня­ма граници за индивидуалното въображение, така че може да се добавят натрошени керемиди, парчета базалт и перлит. За да се запази здравето на субстратната смес, може да се примесят също и стрити дървени въглища. Дори да познавате в подробности почвените условия на мястото на произхода, „идеалната" субстратна смес се постига само приблизително. Съставът на добрата пръст, подходяща за повечето видове, трябва да се промени за особено трудните кактуси с оглед на специалните им изисквания. Разбира се видът Ariocarpus retiisus, който в родното си местонаходище расте върху почти чисто минерал на почва, не може да се засади в същия субстрат, както Echinopsis, който пред почита пропусклива хумусна смес.