Грижи за кактусите през Ноември и Декември

С някои изключения кактуси те се намират в период на покой и се поддържат почти напълно сухи на хладно и слънчево място. Някои видове се свиват до известна степен - един съвсем нормален процес, който се наблюдава по време на суша в родното им местонаходище. Rhipsalis и Schlumbergera трябва да бъдат при температура не по-ниска от 12° С, съвсем леко влажни и често да напръскват с мека и хладка вода. Други кактуси, като Melocactus, Discocactus, Uebelmannla, Bulnlngla, Mammiliaria plumosa и т.н. се чувстват добре при температура 15 до 20° С и напръсквани от време на време. По принцип трябва да поемат вода само отдолу.

По време на мрачния сезон кактусите може да се осветяват допълнително със специални лампи, така че да получават светлина около 12 часа дневно. Въпреки че през тези месеци кактусите изискват малко грижи, никога не трябва да пропускате да следите, дали не са се загнездили паразити, дали субстратът не е прекалено мокър или прекалено сух. Ако забележите вре дители или заболели кактуси, веднага трябва да ги отдели те и внимателно да ги обработите. Ако растенията са извънредно силно нападнати от паразити, понякога е по-добре да ги унищожите, преди да са засегнали останали те.
Собствениците на оранжерии и ранни лехи трябва преди всичко да ги проветряват редовно, ако времето е по-меко и позволява това. От друга страна при много силно слънчево нагряване температура та в относително ограничено то пространство не трябва да се покачва прекалено много. През нощта температурата не трябва да пада прекалено ниско; необходимо е да се осигури добра изолация от допълнително фолио с въздушна възглавница или стиропорови листа. При прекалено силен студ понякога е препоръчително допълнително обдухване с топъл вентилатор. Коледните кактуси например пускат пъпки само ако са на хладно място, нощем най-малко 12 часа на тъмно, и ако от началото на септември почти не се поливат. Но коренната им туфа не трябва да изсъхва напълно.